Helg och första advent

I lördags startade familjen dagen med bullbak medan jag fick sovmorgon. Lagom tills degen var färdig jäst så steg jag och Stellan upp. Dom stora barnen var så himla duktig på att göra lussekatter medan Hilda mest fokuserade på att äta deg och russin.



Kom på att jag glömde fota resultatet men fina och goda blev dom. Sen efter lunch och vila åkte vi till farmora och farfarn för att åka lite bob å madrass och hjälpa till med lite julpynt och där fick vi våfflor och kaka. 









En månad kvar till jul (igår)

Ja igår var de den tjugofjärde november och en månad kvar till jul. Trots att julen blir väldigt konstig i år så försöker vi göra det bästa av situationen. Anders bestämde sig för att ta ut lite föräldradagar då han har ganska mycket att ta ut så han går på julledigt måndagen sjunde december och blir ledig in i januari vilket känns väldigt bra och barnen är heltaggade. Vilhelm och Hilda kommer vi att hålla hemma från förskolan under den tiden han är ledig. Både för att vi ska kunna umgås max men de ska också bli skönt att minimera risken att dra hem/runt på onödiga baciller.

 
Hans ledighet har gjort att han har väldigt mycket julmyskänsla så i år fick jag börja julpynta tidigt utan pust och stön. så lycklig som jag och barnen är så har vi nu städat och julpyntat klart och är så redo för första adventshelgen. Då ska vi baka och  mysa till fullo och inte som andra år när man står med julstädskaos mitt bland adventsstaken...
 







Nu är de jul här i vårt hus. Åhh jag ÄLSKAR julen. ❤️

Promenader

Tack vare Camilla som också är mammaledig här i byn så har jag fått mig ut på prommenader dom dagar barnen är på skola/förskola och de är så underbart skönt. Dom två senaste gångerna har vi dessutom gått kring 9 km och de går så himla lätt när vi går tillsammans och pratar och pratar de enda som gör att vi måste vända och gå hem är att tiden inte räcker till. Är så glad att jag har henne då mitt sociala behov är rätt stort i dessa dagar och att tänka då att våra barn kommer få växa upp tillsammans de är ren lycka de.

Bilden tagen för några veckor sedan. Grabbarna Stellan å Rasmus 


Tjugonde november

Idag försöker jag sakta och metodiskt börja städa och plocka fram julen.  Lev sent innan vi la oss igår och jag är trött idag barnen är heltaggade på att pynta deras rum och jag försöker allt jag kan att de inte ska bli fullständigt kaos när vi väl börjar.

Var är du mormor Sonja när jag behöver dig!? 
Igår var barnen på skola/förskola och jag passade på att hemmaträna lite och sen blev det en lång promenad med en vän från byn som också är föräldraledig. De blåste svinkallt vid sjön men solens strålar fyllde på kroppen med energi. 
Stellan sitter nu stadigt och bra i barnstolen och gillar verkligen att tugga och suga på rån. Idag fick han smaka lite gröt och de var jättemärkligt tyckte han. Han har små bitit mig nu några gånger så jag hoppas de bara är de att de kliar så mycket i tandköttet där vi väntar på två tänder annars då blir de till att förklara på skarpen att ska han hålla på att bitas då är de färdig ammat för min del.




Hela havet stormar

Inatt någon gång mellan 00.00-01.00 kom Vilhelm och Anders följde han tillbaka till hans säng. Kl 01.30 kom Lilly upp till mig och sa att hon blödde näsblod och OM hon gjorde de var blod fulla henne, pyjamasen, håret, ansiktet osv. Följde henne ner och hon var så lugn och duktig. Hon fick hoppa in i duschen medan jag sanerade golv och sängen. Då vaknar lillebror och skriker så Anders går från en inte sovande Vilhelm upp till Stellan och hittar inte nappen så han kommer ner och jag går upp till Stellan och tar med mig Lilly till våran säng.


 Ser då att Hilda sitter upp i sin säng men säger ingenting så jag lägger mig med Lilly och Stellan och medan dom somnar fixar Anders allt med tvätten osv. När dom sen somnat går jag till Hilda för Anders måste gå till Vilhelm som fortfarande var vaken. Hon önskar välling så jag går ner för att göra vällingen och när jag är klar kommer också Anders som fått Vilhelm att sova, han lägger sig med Hilda och jag kryper ner mellan Lilly och Stellan. Sover sen som klubbade och 06.35 kommer Anders in i sovrummet och säger att jag måste vakna och att han hade tur att Hilda väckte han. 
Tänk ändå så galet de kan bli, ändå kom jag på mig själv med att vara glad att de ialla fall inte var magsjuka hela familjen hade. Hahaha



Sömn och belöningsystem

Vilhelm har under en längre period alltid kommit upp till oss på natten och velat sova i våran säng. Då vi endast har en 160 säng och en just nu väldigt ammande bebis i sängen så har de varit väldigt trångt. Och när vi dessutom insåg att Vilhelm satt de i system att ALLTID komma till oss med eller utan mardrömmar så kände vi att vi var tvungen att göra något åt problemet.

Vi försökte följa han tillbaka till sin säng och sitta hos han till han somna, men då blev han bara arg och ledsen. 
Vi testade bädda en madrass på golvet nedanför våran säng men då var han också bara arg och ledsen. 
Men tillslut kom vi på att testa ett "belöningsystem".
Han har fått ett papper med rutor på, efter fem bra nätter (att han sover hela natten i sin säng eller att han kommer och vi får följa tillbaka och han somnar i sin säng) då får han en belöning som vi bestämmer tillsammans. 
Nu har vi kört första raden och stoltheten och glädjen när han nu varje morgon kunnat kryssa en ruta. Han har en enorm tävlingsdjävul i sig och han älskar att få en uppgift och känna sig duktig. 

Belöningen då? Han ville ha en grillkväll med  
marshmallow och varmchoklad. 
Vi hade funderat lite på vad Vilhelm skulle tycka om att dela sin belöning och vad tjejerna skulle säga om att Vilhelm får belöning för nått dom redan gör. Men allt löser sig så fint då dom är världens finaste mot varandra. 

"åh mamma visst får Lilly och Hilda också vara med?" - Vilhelm 
"jag behöver inget sånt schema för jag är redan så duktig" - Lilly 

Så i fredags så blev de mys ute vid deras lekstuga efter middagen. 




Anders och Vilhelm var ute längst och låg på renskinnet, myste vid elden och berättade historier. Sen fick jag ett sms, "vilhelm sover". 
Lillgubben hade somnat mitt i myset. 



Fem månader

Lilleman är nu fem månader och tretton dagar. snart sex månader och jag hänger absolut inte med. Han har nu börjat få mini smakbitar ut våran mat och han är  inte jätteimponerad men han spottar inte heller. Han kan sitta i stolen korta stunder men blir fort arg och trivs inte så bra i stolen. Han har just nu dessutom väldigt jobbigt med sina tänder i överkäken, kan inte tänka mig att det är något annat än det. Gnuggar och gnider tandköttet, gasig och ont i magen och sover halvkasst. Han får just nu lite alvedon innan läggdags för att hjälpa till att få lite samanhängande sömn. Hoppas dom kommer fram snart.
 
 Stellan fem månader
 
 
Lilly fem månader.
 
 
 
Vilhelm fem månader
 
 
 
Hilda fem månader
 
 
 
 

Pappa

GRATTIS till oss som fick just dig. (eller bra gjort av mig som valde just dig) haha. 
Ord räcker inte till att beskriva vad du gör och bidrar med i den här familjen. Vi älskar dig så innerligt och att veta att allt du gör gör du för våra barn får mig att falla för dig om och om igen. Älskar att du och jag är ett så bra team och jag kommer aldrig någonsin att behöva någon annan än dig vid min sida. 
Puss














Pumpa

Mormor hade köpt en mega pumpa till barnen, jag som aldrig gröpt ur och skurit i pumpa förr tyckte att de var väldigt intressant. Anders var kaxig och sa att dom gjort de många gånger i Stockholm med hans mor. Och den blev så snygg och fort gick de. Barnen var så nöjda så också jag.





Halloween kalas

I helgen hade vi halloween kalas här hemma med några andra familjer. 11 barn totalt var av tre var små bebisar. Tack vare min underbara mamma så fick barnen en massa pynt och roliga grejer att spöka ut huset med. Väldigt kul när alla i familjen fick chansen att klä ut sig.
Sjöjungfru
Spindelmannen 
Spindelkvinnan
En liten farbror
"Chefen" från barnkanalen och en Häxa. 

Barnen och jag hjälptes åt att laga till lite skrämmande fika. 

Kattbajs på gräsmattan
Spindlar 



Och lite disco i vardagsrummet på övervåningen.
Sen så blev de godisjakt i spöktunneln. 

Att se glädjen i alla barnens ögon gör att jag verkligen skulle kunna göra de här varje dag. Helt fantastiskt kul. 




RSS 2.0